Daarom ook voorlezen aan pasgeborenen!

  • voorleesbaby_62506684.jpg

Gastouderland kwam in het tijdschrift EOS Wetenschap een interessant artikel tegen over de voordelen van het voorlezen aan baby’s. Voorlezen doe je namelijk niet alleen als het kind al echt iets lijkt te begrijpen, maar het liefst meteen! Hoe jonger hoe beter. Begin gerust al vanaf de geboorte!

In het artikel wordt onder meer recent onderzoek van Heleen van den Berg van de Universiteit Leiden aangehaald: “Kinderen waarvan de ouders geregeld voorlazen bleken al op 15 maanden een grotere woordenschat te hebben dan kinderen die zelden een boekje te horen kregen. Hun score lag gemiddeld een half woordje hoger. Dat lijkt weinig, maar op een gemiddelde kennis van ongeveer 40 woorden is dat voldoende om van een significant effect te spreken. Belangrijker was dat de voorsprong van de kinderen nog was toegenomen toen de onderzoekers de test 7 maanden later opnieuw deden.”

Mocht u dus een gastouder al een héél kleine baby zien voorlezen, dan weet u nu waarom dat is. Er wordt gewerkt aan de woordenschat!Kinderen die vanaf de eerste maanden worden voorgelezen ontwikkelen al snel een grotere woordenschat en hebben uiteindelijk hogere slaagkansen in het voortgezet onderwijs. Wel spelen er ook genetische factoren een rol. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat kinderen met een bepaald gen waardoor ze sneller afgeleid zijn bij extra stimulatie van lezen juist beter scoren dan leeftijdsgenoten zonder dat gen.