Te vaak en te lang achter de tablet verhoogt kans op bril bij kinderen

  • bril.jpg

Wij van Gastouderland doen er alles aan om uw kind een zo gezond mogelijk leven te geven. Daarom wijzen wij u graag op het gevaar van veelvuldig gebruik van tablets door jonge kinderen. Het lijkt misschien zo leuk, dat ze van kleins af aan al druk in de weer zijn met de apparatuur, maar wist u dat ze er een verhoogde kans op brildragen door krijgen?

 

Het aantal kinderen dat een bril nodig heeft om goed van veraf te kunnen zien, is fors gestegen doordat ze teveel binnen zitten, voor de computer, televisie, telefoon en tablet, zo waarschuwen onderzoekers van het Erasmus MC. Zij baseren zich op onderzoek onder 5000 Rotterdamse kinderen van 6 jaar. De onderzoekers hebben deze kinderen gevolgd vanaf de zwangerschap. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen van 6 jaar die meer dan twee uur per dag besteden aan lezen en computerspelletjes spelen, vaker bijziend zijn.

 

Uit het onderzoek bleek dat de bijziende kinderen gemiddeld 45 minuten per dag voor een computer zaten, niet-bijziende kinderen aanzienlijk minder: 33 minuten. Daarnaast speelden de bijziende kinderen gemiddeld een uur en 18 minuten per dag buiten, niet-bijziende kinderen een uur en 58 minuten.

 

Tweeënhalf procent van de onderzochte kinderen in Rotterdam is op dit moment bijziend. De onderzoekers verwachten dat de helft van alle onderzochte kinderen bijziend is tegen de tijd dat deze kinderen twintigers zijn. 

 

Onderzoeker Roelof Polling: "Die verwachting baseren we op onderzoek uit het buitenland. De ogen van kinderen blijven doorgroeien. En als een kind eenmaal bijziend is, blijven de ogen doorgroeien in die verkeerde vorm. En zo krijgen die kinderen dus heel slechte ogen als ze ouder zijn."

 

De wetenschappers adviseren daarom om kinderen niet langer dan een half uur achter elkaar op de tablet te laten spelen. Ze zouden ook minstens 30 centimeter afstand van het apparaat moeten houden. Ouders moeten snel ingrijpen, benadrukt Polling. "Als je ogen eenmaal slecht zijn, dan heb je op latere leeftijd grote kans om extreem slechtziend te worden. Niet iets dat zomaar met laseren op te lossen is. Zicht kan daarmee wel verbeteren, maar je blijft een oogafwijking houden."