Het Nederlandse gezin is erg gelukkig

  • gezin-familie.jpg

Gastouders van Gastouderland doen er altijd alles aan om voor het kind een zo veilig en vertrouwd mogelijke thuissituatie na te bootsen. Het stabiele gezinsleven is immers ontzettend belangrijk, in de opvoeding van een kind. Uit onderzoek is gebleken dat het Nederlandse gezin erg gelukkig is. Ouders geven een 8+ voor hun gezinsleven. Dat is ook voor de gastouders een prachtig cijfer om na te streven!

De ouders zijn tevreden over de opvoeding van hun kinderen en de sfeer in huis. Slechts 3 procent geeft het eigen gezin een onvoldoende, zo is recentelijk gebleken uit de uitkomsten van het grote AD Gezinsonderzoek. Driekwart van de gezinnen geeft een rapportcijfer 8 of hoger. Belangrijkste redenen om tevreden te zijn: de goede sfeer in het gezin, veel begrip en genoeg tijd voor elkaar en samen leuke dingen doen. 
Ook kinderen zijn tevreden over het eigen gezin: driekwart wil pas vanaf hun 20ste het huis uit. Ze geven het gezinsleven net als hun ouders een dikke 8.

De uitkomsten sluiten aan bij onderzoek naar de mentaliteitstrends van 2015. Er is behoefte aan 'samenzijn' en traditionele waarden, zoals een goed gezinsverband, aldus onderzoeksbureau Motivaction.

In de meeste Nederlandse gezinnen is de dag strak georganiseerd, net als bij de gastouders het geval is. Structuur biedt houvast! Zo staan Nederlandse kinderen op rond 07.00 uur, in de lunchtrommel van het kind gaan boterhammen en fruit, 's avonds wordt er met het hele gezin gegeten - meestal aan tafel en soms op de bank voor de tv - en in 79 procent van de gezinnen is de mobiele telefoon aan tafel taboe. Al geldt die regel in een kwart van de gezinnen alleen voor het mobieltje van het kind en niet voor de smartphone van de ouders zelf.