Een baby buiten laten slapen, iets voor jou?

  • images.jpg

Niet alleen Scandinavische mama's trakteren hun slapeloze baby op een 'Nordic Nap'. Ook steeds meer gastouders van Gastouderland kiezen ervoor.

Heel vervelend: de baby wil niet slapen. De 'Nordic Nap' kan uitkomst bieden! Je laat de baby hierbij buiten slapen, in zijn kinderwagen of in een bedje. Antonia Hoyle zweert erbij: "Het werkt! Veel wanhopige (gast)ouders moeten dit eens proberen."

Optimale temperatuur
Nordic Napping gebeurt veel in Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden. Hier laten (gast)ouders hun baby's zelfs in de vrieskou buiten slapen. Volgens Fins onderzoek is -5 graden Celsius de optimale temperatuur voor baby's slaapjes. Brrr!

Gezond verstand
Onze slaap- en onrustdeskundige Stephanie Lampe over de Nordic Nap: "Frisse lucht en ook een gezonde dosis zonneschijn bevorderen de slaap, dat is bewezen. Doe het wel met gezond verstand! Pak het kind warm in, maar overdrijf ook weer niet en zet de wagen op een veilige plek bij huis. Zo weet je wanneer het kleintje weer wakker is, maar heb je ook oog op eventuele gevaren buiten."

Hoe pak je het aan? Stephanie: "Doe het, als je dit wilt gaan proberen, één keer per dag. De baby krijgt dan ook de kans te wennen. En laat de wagen staan, ga er niet mee wiegen of wandelen: dan wordt die beweging de slaapassociatie en heeft het kleintje de kadans bij ieder slaapje nodig. Goed slapen, dat leer je door een goede slaapgewoonte met de juiste slaapassociaties. Gezonde buitenlucht kan een hulpmiddel zijn maar is geen oplossing an sich."