Nieuwe richtlijnen campingbedjes

Naar aanleiding van het incident met het campingbedje zijn nieuwe richtlijnen opgesteld.

In 2014 vonden in de gastouderopvang enkele ongelukken plaats bij het gebruik van campingbedjes. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft onderzoek gedaan en de conclusie getrokken dat campingbedjes toegestaan en veilig zijn, maar niet als er een extra los matras in ligt. GGD GHOR Nederland heeft de voorlichting verbeterd.
Pas op het gebruik van een extra matrasje in campingbedjes. Dit kan leiden tot verstikkingsgevaar voor baby's, waarschuwt de NVWA. Pas op het gebruik van een extra matrasje in campingbedjes. Dit kan leiden tot verstikkingsgevaar voor baby's, waarschuwt de NVWA.

Campingbedjes worden geleverd met een vast matrasje erin. Deze is veilig. Maar omdat het matrasje dun is, stoppen veel volwassenen een extra matrasje in het bed. Tussen dit matras en de flexibele zijkant van het bed kan een ruimte ontstaan waar kinderen bekneld of verstikt kunnen raken. Het advies luidt dus vanaf nu: gebruik alleen de bijgeleverde dunne matras in campingbedjes.

GGD GHOR heeft de voorlichting over het gebruik van babybedjes aangepast, in overleg met de lokale GGD-afdelingen, de Brancheorganisatie Kinderopvang en de NVWA. De Risicomonitor is ook aangepast. Veiligheid.nl plaatste in november al een bericht waarin het waarschuwde voor het gebruik van extra matrasjes in campingbedjes. Zij refereerde aan een incident waarbij een baby met het gezichtje tussen de flexibele wand van het bedje en het extra matras terecht is gekomen en is komen te overlijden. De kop boven het artikel is duidelijk: een extra matras in campingbed: niet doen!

Comfort

Het verwarrende is dat babyspeciaalzaken wel matrasjes verkopen die bedoeld zijn om in een campingbed te leggen. Veel ouders/verzorgers vinden dat een extra matras meer comfort met zich meebrengt. Stichting Wiegedood en de Risicomonitor raden het permanente gebruik van campingbedjes überhaupt af. Zij vinden het campingbedje alleen geschikt voor incidentele logeerpartijen en weekendjes weg.