Ken je onze beloningskaarten al?

Peuters zijn zich vaak van geen kwaad bewust. Maar soms kun je echt met de handen in het haar zitten. Beloningskaarten kunnen je helpen bij het veranderen van dat gedrag. Maar je kunt de kaart ook inzetten als je positieve ontwikkelingen wil stimuleren (denk aan de zindelijkheidstraining, niet willen slapen of eten).

Hoe werkt een beloningskaart?

Een beloningskaart is te gebruiken vanaf de leeftijd van twee jaar. Bespreek met de peuter waarom je een beloningskaart wil gebruiken. Leg duidelijk uit wat er verwacht wordt en wanneer hij een sticker mag plakken. Hang de kaart op een mooie plek, denk bijvoorbeeld aan de koelkastdeur. Prijs de peuter als hij een sticker heeft verdiend en deze op de kaart mag plakken. Niet gelukt? Geef geen kritiek, beperk het alleen tot: ‘jammer, morgen beter’ en een aai over de bol.

Tips

Haalt de peuter wel heel snel alle stickers binnen kijk dan of je het beloningssysteem nog iets uitdagender kan maken. Het effect van de kaart wordt versterkt wanneer de peuter een echte beloning kan verdienen als de kaart vol is. Kies samen iets wat de peuter leuk vindt. Denk daarbij aan koekjes bakken, of een picknick in de kamer of tuin of iets kleins om te grabbelen (maak het niet te groot, bij een eventueel volgende keer zal hij zich minder snel willen inspannen). Houd je altijd aan de gemaakte afspraken en neem een eenmaal verdiende beloning niet meer in, ook niet als het op een ander punt mis gaat.

Een beloningssysteem is een handig hulpmiddel, maar niet meer dan dat. Vergeet niet dat een complimentje, een aai over de bol, een grapje of een stoeipartijtje als de peuter iets goed doet ook prima werkt.

We hebben vijf kaarten in het assortiment:

  • Hoera, ik kan al op het potje
  • Hoera, ik kan al op de grote wc
  • Hoera, ik kan al heel goed samen spelen
  • Ik heb heel goed geslapen
  • Eet en drink bingo

Interesse? Vraag ernaar bij je consulent.