Nationaal Hitteplan van kracht!

Naamloos.png

Vandaag en de aankomende dagen wordt het heel erg warm in Nederland. Dat is lekker, maar zorg dat je hier goed mee om gaat. Vanaf vandaag 6 augustus is het Nationaal Hitteplan actief voor het gehele land. De hitte zal meerdere dagen aanhouden. (tot woensdag 12 / donderdag 13 augustus geeft het KNMI aan) Ook geldt vanaf vandaag 6 augustus een SMOG waarschuwing voor het gehele land.

Klik hier voor het Hitteprotocol van Gastouderland.

Onderwerp hitte op RIVM site 

Hieronder het bericht van het KNMI van 6 augustus 2020:

Hitteverwachting KNMI

Donderdag 6 augustus

In het gehele land wordt het vandaag zomers warm met temperaturen boven de 25°C. In het zuiden en oosten van het land loopt de temperatuur op tot circa 30°C, in het zuidoosten lokaal 32°C. Er staat een overwegend zwakke en zuidelijke wind, langs de kust treedt in de middag enige verkoeling op door zeewind. In de nacht naar vrijdag koelt het landinwaarts af naar circa 17°C, in Limburg en in stedelijke gebieden wordt het niet koeler dan circa 19°C.

Vrijdag 7 augustus

Vrijdag wordt het overal tropisch warm waarbij de temperatuur uiteenloopt van circa 30°C op de Waddeneilanden tot circa 35°C in het zuidoosten. De wind is zuidoostelijk en zwak, direct aan zee treedt in de middag enige verkoeling op door zeewind. In de nacht naar zaterdag koelt het landinwaarts af naar circa 17°C, in stedelijke gebieden en in het zuiden wordt het niet kouder dan 19/20°C.

Zaterdag 8 augustus

Zaterdag varieert de temperatuur van circa 30°C in het Waddengebied tot lokaal 36°C in het zuidoosten. De zwakke zuidoostelijke wind wordt in de loop van de dag noordoostelijk, wederom treedt in de middag langs de kust enige verkoeling op door zeewind. In de nacht naar zondag koelt het landinwaarts af naar 19°C, in het zuiden wordt het niet kouder dan 21°C.

Zondag 9 augustus

Als gevolg van het verplaatsen van het centrum van het hogedrukgebied, is de kans op het bereiken van tropische temperaturen in het noorden kleiner dan de voorgaande dagen. Wel zullen daar nog steeds zomerse waarden (25°C of meer) worden behaald. In het Waddengebied lijkt dat niet meer het geval te zijn. In de zuidoostelijke helft kunnen de maxima nog steeds oplopen tot tropische waarden met maxima die zuid van de grote rivieren oplopen tot rond 34°C. De exacte positie van het zwaartepunt van het sturende hogedrukgebied is nog wel een onzekere factor. In de nachten koelt het af naar 20/21°C. De zwakke tot matige wind komt uit het noordoosten.

Doorkijk naar maandag 10 augustus t/m maandag 17 augustus

Maandag en dinsdag is de kans op tropische temperaturen rond of boven de 30°C, m.u.v. het uiterste noord(west)en groot. Ten zuiden van de grote rivieren kan de temperatuur nog steeds oplopen tot ca. 35°C. Woensdag kan de temperatuur vooral in het oosten en zuiden ook nog oplopen tot boven de 30°C, echter, er zijn indicaties dat de warmte op die dag al verdreven wordt met meer bewolking en mogelijk neerslag. Donderdag lijkt de warmte dan grotendeels verdreven te zijn. De dagen daarna zijn zomerse waarden nog mogelijk in het uiterste zuidoosten. Tot en met de nacht naar vrijdag 14 augustus verlopen de nachten nog warm met minimumtemperaturen rond 20/21°C.

Hitte en Covid-19

Op de site van het RIVM is een “Vraag en antwoord” pagina specifiek voor hitte en Covid-19 geplaatst:
QenA Hitte en Covid-19

Smog door ozon

Smog door ozon ontstaat wanneer er veel stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen in de lucht zitten. De vervuilende stoffen worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon.

Ozon dringt bij inademing door tot in de kleinste luchtwegen en de longblaasjes en zorgt zo voor prikkeling van de slijmvliezen. De meest typische klachten van acute blootstelling aan ozon zijn een prikkelende ademhaling (hoesten) en irritatie van de ogen. Ook kan men last krijgen van verergering van luchtwegklachten, irritatie van neus en keel, benauwdheid, duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn. Naarmate de ozonconcentraties stijgen, neemt de ernst van de effecten toe. In de middag en vroege avond is de concentratie van ozon het hoogst. Mensen die gevoelig zijn voor ozonsmog kunnen klachten tegengaan door zich op deze tijdstippen niet in te spannen in de buitenlucht.

https://www.rivm.nl/smog/smog-door-ozon

Actuele informatie over het weer op de site van het KNMI
Op de site van het KNMI kunt u de actuele weerinformatie verkrijgen.
KNMI
overzicht waarschuwingen KNMI
Pluimverwachting KNMI

Extra informatie op de site van het RIVM
Meer informatie over hitte en gezondheid kunt u nalezen via de onderstaande links:
Nationaal Hitteplan
GGD richtlijn warme weersomstandigheden

Actuele Zonkracht
https://www.rivm.nl/Onderwerpen/Z/Zonkracht