Coronavirus en gastouderopvang

Gastouderland volgt het corona nieuws op de voet en bekijkt wat het voor ouders en gastouders betekent. Wij hebben contact met het Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid, de Belastingdienst, Branchevereniging Kinderopvang en proberen alle gastouders en ouders zo goed mogelijk te informeren.

Op deze pagina vind je relevante informatie over het coronavirus in relatie tot gastouderopvang.

Gastouderopvang weer open vanaf 11 mei

Een eerste stap in de versoepeling van de corona-maatregelen is in gegaan op 11 mei jl. De gastouderopvang is weer open gegaan! Basisscholen, speciaal onderwijs en kinderopvang zijn aangepast open. 

We zijn heel blij dat de kinderen weer naar de opvang mogen! We snappen heel goed dat de opening van de kinderopvang wat vragen bij je oproept. Op deze pagina vinde je de FAQ voor zowel gastouders als ouders met de meestgestelde vragen. Heb je een vraag? Bekijk gerust de FAQ of het antwoord hierin is te vinden. Wij houden de FAQ's altijd zo veel mogelijk up-to-date. Je kunt zelf ook altijd de website van de Rijksoverheid in de gaten houden.

Veelgestelde vragen gastouders

We merken dat de maatregelen en de opening van de opvang op 11 mei veel vragen oproepen. En dat is logisch.  Een aantal vragen specifiek voor gastouders lichten we graag extra toe, klik hiervoor op onderstaande link.

FAQ GASTOUDERS

Veelgestelde vragen ouders

Ook bij ouders roepen de maatregelen veel vragen op. Een aantal vragen specifiek voor ouders lichten we graag extra toem klik hiervoor op onderstaande link.

FAQ OUDERS

Compensatieregeling

Het ministerie heeft een compensatieregeling voor de eigen bijdrage van ouders toegezegd.  Het ministerie, de brancheorganisaties, BOinK en Belastingdienst Toeslagen hebben achter de schermen hard gewerkt om tot een uitwerking van deze compensatieregeling te komen. Inmiddels is bekend hoe deze regeling er concreet uit ziet en dat deze voor de gehele periode van 16 maart tot en met 8 juni 2020 geldt. Graag willen we jou uitleggen wat de regeling inhoudt.

Het ministerie gaat jouw eigen bijdrage kinderopvang tot het maximum uurtarief van €6,27 vergoeden over de periode 16 maart tot en met 8 juni 2020. Om te bepalen wat jouw eigen bijdrage is, gaat het ministerie uit van de gegevens van Belastingdienst Toeslagen. Alle partijen zijn tot overeenstemming gekomen dat de overheid uitgaat van het aantal aangevraagde opvanguren die op de peildatum 6 april bekend waren bij Belastingdienst Toeslagen. Daarnaast weten zij uiteraard hoeveel kinderopvangtoeslag jij ontvangt. Op die manier kunnen ze bij benadering uitrekenen wat jouw eigen bijdrage over de periode 16 maart tot en met 8 juni 2020 is geweest.

De compensatie vanuit de kinderopvanginstellingen stopt wel per 11 mei 2020.

Actuele informatie

Zorg dat je als opvangprofessional en als ouder op de hoogte blijft van het laatste nieuws en adviezen. Volg de onderstaande media voor actuele informatie:

  • Kijk voor informatie in jouw regio op de website van de regionale GGD.
  • Het RIVM geeft op hun website antwoorden op veel gestelde vragen.
  • De Rijksoverheid heeft een speciale pagina ingericht voor vragen over het coronavirus en de kinderopvang.
  • De Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) geeft op hun website veel informatie over het coronavirus.
  • De Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) geeft op haar website actuele informatie.
  • BOinK is de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang. Op hun website vind je meer informatie.
  • Staat jouw vraag hier niet tussen? Bel dan ons, het RIVM 0800-1351, het algemene nummer van de GGD (0900-364 64 64) of de GGD in jouw regio.