Roken met kinderen op de achterbank: binnenkort ook in Nederland verboden?

  • smoke-in-cars-kid.jpg

We weten allemaal dat roken in bijzijn van de kinderen slecht is. Roken is überhaupt slecht! Maar wat, in onze ogen, naast het binnenshuis bij kinderen roken écht niet kan, is roken in de auto. Hoe ver het raampje ook is opengedraaid, het kind op de achterbank rookt ongewild en passief mee. In Wales steekt de regering hier een stokje voor. Er komt een verbod op roken in de auto als er kleintjes meerijden. Een goed initiatief, toch?

De gastouders van Gastouderland zorgen er allemaal voor dat de kinderen in een rookvrije, gezonde omgeving worden opgevangen. Dat vinden wij niet meer dan normaal. Wat er thuis bij de kinderen gebeurt, ligt buiten onze verantwoordelijkheid, maar het is wél onze zorg. Passief meeroken is namelijk vreselijk slecht.

Premier Carwyn Jones maakte onlangs bekend dat er een rookverbod komt. Wales is hiermee het eerste gebied binnen het Verenigd Koninkrijk waar het verbod gaat gelden.

Het rookverbod moet jongeren beschermen tegen de gevolgen van meeroken in een kleine ruimte. Onderzoek van de Universiteit van Cardiff wees uit dat een op de tien kinderen in Wales wordt blootgesteld aan sigarettenrook in auto's. Overtreders kunnen rekenen op een boete of strafpunten op hun rijbewijs.

Twee Nederlandse longartsen, Wanda de Kanter en Pauline Dekker steunen het besluit. Dat zei het duo in het programma Dit is de Dag.“Vraag maar aan de kinderen wat ze ervan vinden”, aldus de twee longartsen. En daarmee slaan ze een spijker op z’n kop.

Geen kind zal zeggen dat het er blij van wordt.

Vooralsnog zal het verbod alleen in Wales gelden, maar de regering in Cardiff overlegt met het Engelse ministerie van Volksgezondheid over een gezamenlijke aanpak. Laten we hopen dat er in Nederland ook eens over zo’n besluit wordt nagedacht!