Bijna 8% minder doodgeboortes door rookverbod

Uiteraard doen wij er bij Gastouderland van alles aan om de kinderen zo gezond mogelijk te laten opgroeien. Het is dan ook uit den boze dat er gerookt wordt in bijzijn van de kinderen of op de opvanglocatie, maar dat is tegenwoordig gelukkig eerder logisch dan een uitzondering.

En dat het rookverbod werkt, blijkt uit recente berichtgeving. Het aantal doodgeboren baby’s in Engeland is gedaald met 7,8 procent sinds de invoering van het rookverbod in openbare gelegenheden, in 2007. De onderzoekers kozen voor Engeland, omdat daar het rookverbod in een keer is ingevoerd en strikt wordt gehandhaafd.

Wat dat betreft zou Nederland daar een voorbeeld aan kunnen nemen. De onderzoekers bestudeerden meer dan 10 miljoen geboortes, tussen 1995 en 2011. Ze schatten dat in de eerste vier jaar van het Engelse rookverbod de dood van zo'n 1500 baby's is voorkomen. Niet alleen het aantal doodgeboren baby's daalde, er waren ook acht procent minder baby's die vlak na de geboorte overleden. Het werkt dus, alle reden om het hier nog meer door te voeren dan al wordt gedaan. Het aantal Engelse baby's met een laag geboortegewicht (minder dan 5 pond) nam af met bijna 4 procent, schrijven de onderzoekers in het medische tijdschrift Scientific Reports.

Te lichte baby's hebben op latere leeftijd vaker gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Hoofdonderzoeker is de Nederlandse kinderarts Jasper Been van het Erasmus MC. Hij zegt dat nu de Nederlandse situatie wordt bekeken. De resultaten kunnen verschillen met die in Engeland omdat het Nederlandse rookverbod gefaseerd is ingevoerd en minder strikt wordt gehandhaafd.

Ongeacht de uitkomsten van het onderzoek, blijven bij Gastouderland de regels zoals ze zijn: roken is niet meer van nu! De kinderen die onder de hoede van Gastouderland-ouders vallen, kunnen rekenen op een veilige, rookvrije omgeving!